Fotogalerije Intervjuji Blog

VARALLO: ZADNJI HEROJ PRVEGA MUNDIALA

Nogometaš: VARALLO Francisco

Francisco "Panchito" Varallo (92) je bil avgusta 2002, ko sem ga obiskal na njegovem domu v La Plati, edini preživeli nogometaš iz finala prvega mundiala leta 1930 v Urugvaju. Pa ne samo to. Doživel je tudi argentinski prehod iz amaterskega v poklicbi nogomet.

Leta 1931 je odigral prvo tekmo v novem obdobju in z Boco Juniors osvojil uvodno prvenstvo. Vse do leta 2009 je bil s 181 zadetki v 209 tekmah (povprečje 0,86 gola na srečanje) tudi najboljši strelec v profesionlani zgodovini "govnarjev". Prvega marca ga je prehitel Martin Palermo.
Varallo, živa legenda, je že sedem desetletij živel v rojstnem mestu La Plata, upravnem središču province Buenos Aires. Hišo je postavil z denarjem, ki ga je prejel za pretopo iz matičnega kluba Gimnasia y Esgrima k Boci Juniors. Transfer so izpeljali po prvem svetovnem prvenstvu in je bil po svoje prelomen na poti k poklicnem igranju nogometa. "Od osem tisočakov, kolikor sem zaslužil, sem tri namenil za hišo, ostalo pa je shranil oče, ki mi je ves čas stal ob strani in pazil, da jaz ne bi brezglavo zapravljal", je rekel Varallo, ki se sprva ni hotel sprijazniti s selitvijo v 50 kilometrov oddaljeno središče Buenos Airesa, potem pa so ga le prepričali.

varallo_1_400
Francisco Varallo v rojstnem mestu La Plata:
bil je zadnji preživeli nogometaš iz finala
uvidnega svetovnega prvenstva leta 1930 v
Urugvaju.

Varalla je bilo v La Plati moč najti tudi, če obiskovalec ni imel toćnega naslova. Vprašati je moral le, kje stanuje Panchito (beri Pančito). Daleč naokrog so ga namreč vsi poznali. Pogosto so prihajali novinarji in televizijske ekipe iz drugih držav, ki so snemali reportaže na njegovem domu in v poslovalnici iger na srečo, ki je bila v njegovi lasti. Tam se je Varallo zlahka razgovoril in tako vživel v zgodbe, da jih je pogosto podpkrepil tudi z "akcijo". V častitiljivi starosti je še vedno ohranjal zavidljivo vitanost, čeprav ga je ženina smrt vidno prizadela.
Sam se je v življenju težko znašel, zato je že nekaj časa stanoval pri hčerki.
Proščen pogovor se je seveda začel in končal pri nesrečno izgubljenem finalu leta 1930 na stadionu Centenario v Montevideu. Po 72 letih rana še ni bila povsem zaceljena. Varallo je bil tedaj z 19 leti  najmlajši v reprezentanci, kjer je debitiral le leto prej. Čeprav je v Urugvaj prispel kot rezervist, je že na prvi tekmi skočil na igrišče s prvo enajsterico. Zaradi poškodbe meniskusa je izpustil le polfinalno tekmo proti Američanom. Zabil je dva gola na skupinksi tekmi proti Mehiki.

varallito_400
Francisco Varallo v muzeju Boca
Juniors pod tribuno Bombonere.


Poraz proti Urugvajcem v finalu vas je zelo prizadel.
Ta poraz me še vedno boli. Imeli smo boljše moštvo od urugvajskih veteranov, ki so bili tik pred nogometno upokojitvijo. Poraz proti Urugvajcem je bil najbolj žalosten trenutek v moji karieri. Med nami je namreč vladalo veliko rivalstvo. Pred tekmo se kapetana nista uspela dogovoriti s katero žogo bomo igrali. Po žrebu je bila najprej na vrsti naša in smo povedli z 2 : 1. V drugem polčasu smo nadaljevali z urugvajsko žogo - in zmagali so s 2 : 4. Prepričan, da smo se v odločilnih trenutkih prestrašli. Monti, naš kapetan in ključni mož, je popolnoma odpovedal. Pred srečanjem so mu celo grozili s smrtjo. Tudi drugi niso zaostajali. Dogajale so se čudne stvari. Samo Peucelle, Stábile in jaz smo zdržali pritisk.

varallito_1_400
"Panchito" Varallo je bil pred finalom proti Urugvajcem poškodovan
in je priznal, da na tako pomembni tekmi nebi smel igrati.


Ste bil res na dan finalnega obračuna poškodovan?
Danes ugotavljam, da bi moral finale izpustiti. Dan pred tekmo me je pregledal doktor Campistegui, sin urugvajskega predsednika, in svetoval, naj ne gram. Naši mu niso verjeli. Nu jutranujem testu pred finalom nisem čutil bolečin. Igrati sem hotel za vsako ceno, tudi z "berglami", če bi bilo treba.

varallo_3_argentinamehika_400
Varallo je na tekmi proti Mehičanom zabil svoja
edina gola na svetovnih prvenstvih. Zaradi poškodbe
je zamudil polfinale proti ZDA. V finalu je igral
poškodovan

Urugvajci so bili znani kot zelo čvrsti nogometaši, ki so igrali na robu.
Res je. Še posebej se spominjam branilca Lorenza Fernándeza. ki mi je med samim srečanjem nenehno grozil. A se ga nisem bal. Bil sem hraber. Najbolje sem se počutil v nasprotnem kazenskem prostoru. Ob začetku drugega polčasa, ko smo še vodili z 2 : 1, mi je sijajno podal Nolo Ferreyra, streljal sem na vrata, in žal, zadel le prečko. V akciji me je Fernández nalašč brcnil v poškodovano koleno in me tako izločil iz igre. Ker ni bilo zamenjav sem ostali del srečanja preživel na levem boku.
Kaj vam je pomenil gol?
Vse. Če kakšno nedeljo nisem zadel, sem bil kar malce živčen. Zadetek mi je nemreč pomenil veliko več kot dobra igra.

varallo
Kanonček je bil do leta
2009 najboljši zgodovinski
poklicni strelec Boce Juniors

Nogomet ste nehali igrati, ko vam še ni bilo 30 let. Zakaj?
Iz igrišč sem se poslovil star 29 let prisilno zaradi poškodbe kolena. Žal nisem poslušal nekega Japonca, ki mi je odsvetoval operacijo. Ta je bila usodna. Nogometu bi zagotovo lahko dal še veliko.

Kronike tistega časa pišejo, da je bil Francisco Antonio Varallo, čeprav tehnično slabše podkovan, izjemen golgeter. Močno in natančno je streljal z obema nogama, zato mu je znani radijski nogometni reporter Luis Elías Sojit nadel vzdevek "Kanonček". Bil je šestkrat argentinski prvak, leta 1929 z Gimnasia y Esgrimo iz la Plate, 1931, 1934 in 1935 pa z Boco Juniors. Kar šestkrat je bil najboljši strelec Boce Juniors, enkrat, leta 1933 kar s 34 goli, pa tudi prvenstva.

Juan Vasle


panchito_varallo_juan_400
Francisco "Panchito Varallo" s Juanom pred rojstno hišo v La Plati.
Zadaj spominska plošča opozarja, da se je tam rodila nogometna
legenda.Ostali intervjuji:

- WEMBLEY: NOVA IN STARA NOGOMETNA KATEDRALA
- PELÉ: DRUGI MUNDIAL BREZ NJEGA.
- GERSON: V MEHIKI 1970 SMO BILI PRAVA EKIPA
- HAVELANGE: PRODAJAM IZDELEK IMENOVAN NOGOMET
- SOUZA FERREIRA: ZGODOVINSKI GOL INŽENIRJA
- MAZURKIEWICZ: PO TAKTIH MAZURKE
- RATTIN: MOŽ ZARADI KATEREGA SO NASTALI KARTONI
- GHIGGIA: MARACANO SMO UTIŠALI FRANK SINATRA, JANEZ PAVEL II IN JAZ
Viri | O Avtorju

vsebina Juan Vasle, Produkcija: Spletne resitve Sloway