Fotogalerije Intervjuji Blog

PELÉ: DRUGI MUNDIAL BREZ NJEGA.

Pelé ni imel oddiha. Svetovno prvenstvo v Argentini je bilo 16. junija 1978 v polnem zamahu. Komentarje je pošiljal iz studija v hotelu Plaza v Buenos Airesu. "Malo potrpljenja, samo pol urice, pa vas bo sprejel," me je tolažil asistent, medtem ko je upokojeni nogometni kralj snemal poročilo za venezuelsko televizijo.

Tri leta prej sem ga edinkrat videl igrati v živo. Argentinski prvak Huracán je naslov slavil s prijateljsko tekmo na svojem stadionu Tomás A. Ducó proti Santosu. Bil je zadnji Peléjev nastop v Argentini. Zabil je odličen gol za zmago brazilskega belega baleta s 4 : 0. Že naslednje leto je odšel k newjorškem Cosmosu. 
Pol urice čakanja se je kmalu sprevrglo v tri. Vendar se kot novinar nisem bil pripravljen odreči pogovoru, pa tudi, če bi moral čakati ves dan. Pelé je bil že tedaj prekaljen diplomat. Med svetovnim prvenstvom je zaradi rojstva hčerke za nekaj dni odpotoval v New York. . Pred odhodom je obljubil, da bo deklici ime Argentina. To pa zato, ker je bila dežela do njega zelo gostoljubna, tudi v času, ko je prihajal sem igrati s Santosom oziroma z reprezentanco. Hčerko so imenovali drugače. "Z ženo nisva imela izbire. Starejša hčerka Kelly je odločila namesto naju," je nasmejan povedal ob vrnitvi. Sicer pa je nogomet Peléja vsaj enkrat udaril tja, kamor ga je najbolj bolelo: njegov sin Edinho je bil.....vratar. 


pele_portret_400
Bivši nogometni kralj je svetovno prvenstvo
1978 v Argentini komentiral za več tujih
televizijskih postaj (Foto: Alejnadro Cherep)

Tisti pogovor s Peléjem na katerega sem čakal z zvrhano mero potrpljenja, ni tekel o žogi, temveč o reklamnem spotu, ki ga je Pelé v New Yorku snemal  za Pepsi Colo in o njegovem sodelovanju brazilske bele tehnike v Nigeriji. Sam sem bil namreč takrat zaposlen pri reviji Marcado, vodilni v gospodarskem in marketinškem svetu, vsebina mojih člankov pa se je dotikala predvsem propagandnih strategij in z njim povezanim nastajanjem reklam. Zbral sem naročnika (podjetje), kreativca (oglasno agencijo) in odgovornega za končno izdelavo (film ali grafika). In ravno Pelé je bil med argentinskim svetovnim prvenstvom ob komentiranju tekem na marketinškem področju zelo aktiven.

pele_dimitrijevi_400
Franz Beckenbauer in Pelé čestitata Vitu Dimitrijeviču
v dresu newjorškega Cosmosa.

Tiste dni je argentinska televizija med tekmami mundiala predvajala reklamni spot Pepsi-Cole, v katerem je Pelé pozdravljal Argentince in jih prepričeval, da so glede organizacije že dobili naslov šampiona. Reklama je nastala meseca maja v New Yorku. Pelé je bil v času predvidenem za snemanje popolnoma zaseden. Nekaj prostega časa je imel samo 18. maja med deseto in dvanajsto uro. Razmerje med multinacionalko in nekdanjim nogometnim kraljem je trajalo že sedem let. Začelo se je ob Peléjevem prestopu h Cosmosu. Pepsi-Cola je organiziral mednarodne nogometne tečaje, ki jih sam O Rey vodil v 68 državah. V Puebli v Mehiki je na stadion prišlo kar šestdeset tisoč otrok. Tudi v Argentini je Pepsi-Cola podpirala razvoj otroškega nogometa. "Spot smo posneli v dveh urah na Giant Stadiumu v New Yorku, kjer sem s Cosmosom odigral toliko tekem ameriškega prvenstva in tudi poslovilno tekmo proti Santosu. Igral sem en polčas za vsako moštvo. Za zadnjo sekvenco spota, strel v kamero, sem predlagal posnetek, ki je bil narejen takrat, ko sem še igral. Čeprav smo predvidevali, da bi spet oblekel nogometni dres, tega raje nisem storil, ker preprosto ne igram več. Za odpoved spota sem se naučil tekst v španščini, in ko sem ga, po nekaj poskusih, povedal že skoraj brez napak, nam je brnenje letala vse pokvarilo," je z nasmehom povedal Pelé.

pele_en_parque_patricios_400
Argentinski prvak Huracán je leta 1974 na prijatlejskem srečanju gostil
brazilski Santos. To je bil edini Peléjev nastop, ki sem ga videl v živo.

pele_en_parque_patricios_1_400
Napoved tekme med Huracánom in Santosom.

Pogovor z brazilskim asom je tekel tudi o drugi odmevni trgovinski akciji v kateri je bil glaven akter. Brazilsko izvozno podjetje Interbras, ustanovljeno leta 1976 kot hčerinsko podjetje Petrobrasa, ki sodi med največje naftne družbe na svetu, je pripravilo agresiven prodor brazilske bele tehnike znamke Tama v Nigerijo, kot del strategije osvajanja afriških in severovzhodnih trgov. Pod imenom Tama (v indijanskem jeziku tupi-guarani pomeni zemlja) se je skrivalo dvajset brazilskih proizvajalcev, ki so se bili pripravljeni kosati na nigerijskem trgu z Nemci in Japonci.
Predstavitev se je začela 19. aprila 1978 z velikimi oglasi v časopisih, v katerih je Pelé predstavljal hladilnike, štedilnike in televizije Tama. Seveda so podjetniki želeli podkrepiti prihod artiklov z odmevnim dogodkom. Kot da ne bi moglo biti drugače, so se odločili za nogometni spektakel. Pelé je odigral veliko vlogo. Takole se spominja: "Brazilski klub Fluminense je odigral dve tekmi, eno z nigerijsko reprezentanco in drugo z domačim prvakom. prizorišče je bil glavni stadion v Lagosu, glavnemu mestu Nigerije. Na prvi tekmi sem oblekel nigerijski državni dres, na drugi pa sem igral za Fluminense. Ljudje so nas zelo lepo sprejeli in nam izkazali veliko naklonjenost. Več kot deset tisoč navijačev je ostalo pred vrati. Milijoni pa so spremljali srečanja po televiziji. Sam sem pred tekmo oblekel nigerijsko narodno nošo in se v njej sprehodil pred polnimi tribunami. Zelo je pomagalo tudi dejstvo, da sem v svoji karieri velikokrat igral v Afriki, česar nogometni privrženci niso pozabili."
Akcija je bila tako uspešna, da so v nekaj dneh prodali vse zaloge. Hladilnike so kupili celo tisti, ki še niso imeli elektrike.

Juan Vasle

pelejuan_400
Juan je intervjuval Peléja v Buenos Airesu med svetovnim
prvenstvom leta 1978 v Argentini.
Ostali intervjuji:

- WEMBLEY: NOVA IN STARA NOGOMETNA KATEDRALA
- VARALLO: ZADNJI HEROJ PRVEGA MUNDIALA
- GERSON: V MEHIKI 1970 SMO BILI PRAVA EKIPA
- HAVELANGE: PRODAJAM IZDELEK IMENOVAN NOGOMET
- SOUZA FERREIRA: ZGODOVINSKI GOL INŽENIRJA
- MAZURKIEWICZ: PO TAKTIH MAZURKE
- RATTIN: MOŽ ZARADI KATEREGA SO NASTALI KARTONI
- GHIGGIA: MARACANO SMO UTIŠALI FRANK SINATRA, JANEZ PAVEL II IN JAZ
Viri | O Avtorju

vsebina Juan Vasle, Produkcija: Spletne resitve Sloway