Fotogalerije Intervjuji Blog

BERGOMI: LUIS SUÁREZ JE ODLIČEN NAPADALEC

Nogometaš: BERGOMI Giuseppe

Giuseppe »Beppe« Bergomi je južnoameriško prvenstvo (Copa America) v Argentini leta 2011 pokrival kot komentator zasebne televizijske družbe Sky Italia. Pravijo mu tudi »Lo Zio« (Stric). Kot bivši nogometaš (branilec) ima na mednarodnem področju zavidljivo zbirko naslovov.  Leta 1982 je postal eden najmlajši svetovnih prvakov v zgodovini.

Z Azzurri je star komaj 18 let osvojil naslov v Španiji. Potem je nastopil še na treh  svetovnih in na enem evropskem prvenstvu. Niso bile vse rože v reprezentančnem dresu. Leta 1990 je nosil kapetanski trak, ko so Italijani pred domačim občinstvom v Neaplju po streljanju enajstmetrovk izpadli proti Argentincem.

Vso klubsko kariero je odigral pri Interju. Trikrat je osvojil pokal Uefa. Manj uspešen je bil na domačih tekmovanjih. Na prvi scudetto je moral čakati vse do sezone 1988/1989. Državni naslov,  italijanski pokal in superpokal pa je tudi vse, kar mu je uspelo osvojiti v  skoraj dvajsetletni karieri in 758 tekmah.

Bergomija sem srečal pred polfinalom med Urugvajci in Perujci v novinarskem središču stadiona v La Plati. Kratek pogovor se je razvil na poti do komentatorskega mesta. Bergomi je bil kljub časovni stiski pravi gospod in prijazno odgovoril na vprašanja.
beppe_400
Giuseppe "Beppe" Bergomi pred polfinalom med Urugvajem
in Perujem na stadionu Ciudad de La Plata.

Kako ocenjujete potek Cope Americe do sedaj?

Izpad Brazilcev se mi je zdel popolnoma neupravičen. Proti Paragvaju so edini napadali, zapravili priložnosti in na koncu zastreljali štiri enajstmetrovke. Zelo mi je všeč urugvajski napadalec Luis Suarez. S Forlanom sestavljata ubijalski napadalni dvojec. Med Perujci igra zelo dobro Juan Vargas, ki ga dobro poznamo iz Fiorentine.

Vam je všeč v tem trenutku najmodernejši štadion v Južni Ameriki?

Zelo je lep, a ima eno šibko točko: zelenico. Ni v dobrem stanju in mislim da to vpliva na potek tekem.
juan_4_400
Bergomi je svoj edini svetovni naslov osvojil v Španiji 1982 star
komaj 18 let. Je eden najmlajših prvakov v zgodovini.


Spadate med peščico nogometašev, ki so svetovni naslov osvojili zelo mladi. Kako se danes spominjate na tisti uspeh leta 1982 v Španiji?

To je najlepši spomin iz moje nogometne kariere. Imel sem izvrstne soigralce in selektorja. Debitiral sem na nepozabnem srečanju končnice proti Brazilcem. V 34. minuti sem vstopil namesto poškodovanega Collovattija in čuval mojstre kot so bili Socrates in Serginho. Zmagali smo s 3 : 2. Še danes imam Socratesov dres, ki mi ga je prijazno poklonil takoj po koncu srečanja. Premagali smo tudi Argentince z Diegom Maradono.


Ostali intervjuji:

- MACAYA MARQUEZ: 14 SVETOVNIH PRVENSTEV
- WEMBLEY: NOVA IN STARA NOGOMETNA KATEDRALA
- PELÉ: DRUGI MUNDIAL BREZ NJEGA.
- VARALLO: ZADNJI HEROJ PRVEGA MUNDIALA
- GERSON: V MEHIKI 1970 SMO BILI PRAVA EKIPA
- HAVELANGE: PRODAJAM IZDELEK IMENOVAN NOGOMET
- SOUZA FERREIRA: ZGODOVINSKI GOL INŽENIRJA
- MAZURKIEWICZ: PO TAKTIH MAZURKE
- RATTIN: MOŽ ZARADI KATEREGA SO NASTALI KARTONI
- GHIGGIA: MARACANO SMO UTIŠALI FRANK SINATRA, JANEZ PAVEL II IN JAZ
Viri | O Avtorju

vsebina Juan Vasle, Produkcija: Spletne resitve Sloway