Fotogalerije Intervjuji Blog

MAZURKIEWICZ: PO TAKTIH MAZURKE

Nogometaš: MAZUR Wlodzimierz

Med urugvajskimi reprezentanti, ki so leta 2001 gostovali v Kopru, sta največ pozornosti vzbujala Paolo Montero in Alvaro Recoba. Trener vratarjev Ladislao "Mazurka" Mazurkiewicz - legendarni vratar, ki je igral na treh svetovnih prvenstvih, pa je bil v njuni senci.


Mazurkiewicza je v urugvajsko izbrano vrsto povabil argentinski selektor Daniel Passarella, ki pa je tik pred evropsko turnejo odstopil. Namesto njega je prišel Víctor Púa. Urugvajska je bila prva južnoameriška reprezentanca, ki je obiskala Slovenijo. Na stadionu Bonifica v Kopru je z 2 : 0 premagala Slovenijo selektorja Srečka Katanca.
Bivši golman - pravijo mu tudi "Chiquito" (mali) -, je z reprezentanco osvojil južnoameriško prvenstvo, s Peñarolom pa še Pokal Libertadores in medcelinski pokal. Njegov rekord skoraj enajstih tekem brez prejetega zadetka, je v Urugvaju aktualen še danes.
Sin poljskega očeta in španske matere, je 31. marca 1965 v Buenos Airesu spektakularno debitiral v članski postavi Peñarola, na tretjem odločilnem srečanju polfinala Pokala Libertadores. Takrat so Urugvajci ignali Peléjev Santos. "Mazurka" je ubranil vse mogoče in takratnemu nogometnemu kralju zagrenil zadnjo tekmo na prestižnem turnirju.
Z legendarnim golmanom sem se pogovarjal v hotelu Metropol v Portorožu. Tudi med pogovorom je pil mate čaj po "urugvajsko", to se pravi z bučko v eni roki in s tremovsko steklenico za vlivanje vrele vode, v drugi.
So se vam na tisti tekmi kaj tresle noge?
Ne, kljub mladosti sem bil popolnoma miren in samozavesten. Imel sem veliko podporo starejših nogometašev. naslednje leto sem osvojil največjo lovoriko v karieri, medcelinski pokal. V Montevideu smo nadigrali madridski Real z Di Stéfanom in pripeljali naš Peñarol na vrh svetovnega nogometa. Še danes se spominjam odločilne akcije, ko sem pri vodstvu z 1 : 0 ubranil strel madridskega napadalca Amancia iz neposredne bližine. V tistem trenutku sem začutil, da je pokal naš.

mazurkiewicz_400
Legendarni Ladislao Mazurkiewicz leta 2001 v Portorož.
Bil je trener vratarjev urugvajske reprezentance, ki je
na Bonifiki v Kopru premagala Slovenijo (Foto: JV).

Starejši navijhači črno-rumenih se še posebej spominjajo vaši bravuroznih parad na tretji finalni tekmi pokala Libertadores 1966 proti argentinskem River Plateju na nevtralnem prizorišču v Santiago de Chile. Zaostajali ste z 0 : 2 in po podaljških zmagali s 4 : 2. Rana Argentincev še danes ni zaceljena
Peñarol je imel takrat zelo čvrsto in napadalno ekipo z odličnimi posamezniki, kot so bil Tito Goncálvez, Pedro Rocha, veliki golgeter iz Ekvadorja, Alberto Spencer in Pueruanec Joya v napadu. Bili smo zelo samozavestni. Podcenjevanje argentinskega vratarja Amadea Carriza, ki je ob našem napadu žogo zaustavil s prsi, nas je še dodatno podžgalo. Dosegli smo neverjetni preobrat in popolnoma nadigrali Milijonarje. Bil je eden največjih dosežkov v zgodovini kluba.
Še danes ste urugvajski nogometaš z največ nastopi na mundialih
Na treh svetovnih prvenstvih - 1966, 1970, 1974 - sem zbral kar 13 nastopov. Še posebej se spominam prvega. na otvoritvenem srečanju SP 1966 v Angliji smo igrali nič več in nič manj kot z gostitelji na legendarnem Wembleyju. Nekateri so rekli, da sem tedaj Angležem zaklenil vrata. Ne vem, če je bilo tako a tekma se je končali z neodločenim izidom 0 : 0.
Štiri leta kasneje smo bili četrti v Mehiki. To je bila tista tekma na kateri bi mi Pelé skoraj zabil gol iz brazilske polovice. Priznam, da takšne mojstrovine nisem pričakoval. Ker se je akcija odvijala na drugi polovici igrišča, sem bil daleč od vrat. K sreči ni zadel.

mazurka_2_400
V najbolj domiselni akciji mehiškega svetovnega prvenstva je Pelé
sicer prlisičil Mazurkiewicza, a je za las zgrešil vrata.

Na polfinalu na stadionu Jalisco v Guadalajari si je Pelé izmislil eno najbolj domiselnih akciji v zgodovini mundialov.
Po podaji v globino me je prehitel, skočil čez žogo, ki je odšla naprej po moji levi, Pelé pa je stekel po desni. Za menoj se je ponovno srečal z okroglim usnjem, streljal na nasprotno vratnico in za las zgrešil. Priznam, da nisem pričakoval takšne mojstrovine. Izvrstno me je preigral in srečo sem imel, da ni zadel.
Državni dres vam veliko pomeni.
Igranje v reprezentanci je pomenilo vrhunec v moji nogometni karieri. Kot vsakemu urugvajskemu reprezentantu mi je sinjemodra majica pomenila največ. Bilo je podobno, kot da bi diplomiral. Poleg svetovnih prvenstev sem še posebej ponosen na južnoameriški naslov (Copa América), ki smo ga leta 1967 osvojili pred domačim občinstvom. Bilo je veliko slavje po vsej državi. Zaradi igranja v izbrani vrsti so me dvakrat izbrali za reprezentanco sveta, leta 1968 v Braziliji, tri leta kasneje v Moskvi na poslovilni tekmi Leva Jašina, enkrat pa v reprezentanco Južne Amerike ob slovesu Argentica Antonia Rattina.

mazurka_1_400_01
Ladislao Mazurkiewicz uklešči žogo pred angleškim branilec Jackom
Charltonom. Urugvaski vratar je na otvoritvenem srečanju SP 1966
proti domačinom izvrstno branil.

V bogati karieri ste menjali veliko klubov.
Poleg treh obdobji pri matičnem Peñarolu, sem branil še pri brazilskem Atleticu Mineiru iz Belo Horizonteja, španski Granadi, čilskem rudarskem klubu Cobreloa iz mesta Calama in pri kolumbijski Américi iz Calija. Leta 1982 sem kariero zaključil pri Peñarolu. Konec šestdesetih let prejšnjega stoletja sem z rumeno-črnimi nastopil v Zagrebu proti Dinamu in v Beogradu proti Crveni zvezdi.
Kaj vam je pustil nogomet?
Najlepše, kar ostane, ko obesiš nogometne čevlje na klin, je priznanje ljubiteljev nogometa. Tudi prijateljastva, ki jih skleneš po vsem svetu. Pogosto me vabijo v različne južnoameriške države, da predavam o delu vratarjev.

Juan Vasle

mazurka_3_400
Znameniti urugvajski rekorder po nastopih na svetovnih prvenstvih,
Ladislao Mazurkiewicz v Portorožu, kjer ga je intervjuval Juan.Ostali intervjuji:

- WEMBLEY: NOVA IN STARA NOGOMETNA KATEDRALA
- PELÉ: DRUGI MUNDIAL BREZ NJEGA.
- VARALLO: ZADNJI HEROJ PRVEGA MUNDIALA
- GERSON: V MEHIKI 1970 SMO BILI PRAVA EKIPA
- HAVELANGE: PRODAJAM IZDELEK IMENOVAN NOGOMET
- SOUZA FERREIRA: ZGODOVINSKI GOL INŽENIRJA
- RATTIN: MOŽ ZARADI KATEREGA SO NASTALI KARTONI
- GHIGGIA: MARACANO SMO UTIŠALI FRANK SINATRA, JANEZ PAVEL II IN JAZ
Viri | O Avtorju

vsebina Juan Vasle, Produkcija: Spletne resitve Sloway