Fotogalerije Intervjuji Blog

HAVELANGE: PRODAJAM IZDELEK IMENOVAN NOGOMET

Jean Marie Faustin Godefroid Havelange, sin belgijskega trgovca z orožjem, se je rodil 8. maja 1916 v Riu de Janeira. Mednarodno nogometno zvezo je vodil 24 let in jo iz družbe prijateljev spremenil v zelo prepoznavno in dobičkonosno blagovno znamko.

»Prodajam izdelek imenovan nogomet«, je izjavil. Fifa ima 16 članic več kot Združeni narodi. Po njegovim vodstvom je bila 3. julija 1992 sprejeta tudi Slovenija. Organiziral je pet svetovnih prvenstev neposredno in enega posredno. Številko sodelujočih je povečal iz 16 na 32. Kritiki mu očitajo, da je nogometu odvzel romanticizem.

Med šestnajstletnim vodenjem brazilske športne zveze (CBD) - predhodnica brazilske nogometne zveze (CBF) je poleg nogometa pokrivala še 23 amaterskih športov - so igralci dežele sambe kar trikrat dvignili svetovni pokal. Več časa kot on sedi na vodilnem stolčku bivši zet Ricardo Teixeira, ki je bil poročen z njegovo edino hčerko Lucio.

Kot športnik se je Havelange najbolje znašel v vodi. Udeležil se je dveh OI: kot plavalec v Berlinu 1936 in kot vaterpolist v Helsinkih 1952. V Melbournu 1956 je vodil brazilsko delegacijo. Leta 1963 je bil izvoljen v mednarodni olimpijski komite. Kot najstarejši član je močno lobiral za Rio de Janeiro. Drugega oktobra je na predstavitvi v Koebenhavnu odprl seznam brazilskih govornikov in si z vabilom na svoj stoti rojstni dan leta 2016 prislužil stoječi aplavz.

Sporekel se je z najboljšima nogometašema vseh časov. Diego Maradona mu je rekel, da si je kot bivši plavalec za vodenje izbral napačno zvezo. S Pelejem je polemiziral o zakonu o spremembah v brazilskem nogometu, ki ga je bivši nogometaš pripravil, ko je bil minister za šport.

Kljub temu, da je obiskal 186 držav in preživel v zraku 27 tisoč ur je najbolj srečen, ko letalo zaustavi motorje.

Po njem se imenuje stadion Engenhao v Riu. Odprt za medameriške igre 2007, bo na OI 2016 gostil atletiko.  

Občudovani, opevani, polemičen, kontroverzen Joao Havelange nas je sprejel v razkošni pisarni na aveniji Rio Branco v osrčju »čudovitega mesta.« Sprejemna soba in dolgi hodnik pred vhodom sta polna odlikovanj, priznanj in nogometnih spominov. Pri triindevetdesetih je eden najbolj vplivnih športnih funkcionarjev našega časa zavidljivo vitalen in delaven.

Na čelu Fife ste bili skoraj četrt stoletja in jo popolnoma spremenil. Uvedli ste pravila tržnega gospodarstva.

V življenju sem bil upravnik. Delal sem 62 let v avtobusnem podjetju Viacao Cometa, dve leti kot odvetnik, dve kot direktor in 58 let kot predsednik. Bil sem član drugih upravnih odborov. Naučil sem se vodenja. Ko sem prišel v Fifo sem uvedel spremembe. S sodelavci smo pripravili program in ga uresničili. Zagotovili smo najpomembnejše: sredstva za realizacijo projektov. Vse, kar je izvršni odbor odobril je bilo izpolnjeno. Danes imamo poleg članskega svetovnega prvenstva, ki je že obstajal, svetovna prvenstva do 17 in 20 let, dvoranskega nogometa, nogometa na plaži in ženska svetovna članska in mladinska prvenstva. Mislim, da smo na tem področju opravili veliko delo. Ko sem prevzel predsedstvo je bilo včlanjenih 146 držav, ko sem odšel 196. Danes jih je 220. Vsaka nacionalna zveza ima predstavnika v eni od komisij krovne organizacije. To dokazuje, da živijo za nogomet in ga imajo radi. Prednostni cilj Mednarodne nogometne zveze je prenesti žogo med mlade, glavne akterje spektaklov. Svetovno prvenstvo na afriški celini je ena od nalog, ki jih nisem mogel uresničiti med svojim mandatom. Prepričan sem, da bo tekmovanje čez pol leta v Južni Afriki zelo uspešno in da bo pokazalo vso moč črne celine.

havelange_1_400

Častni predsednik Mednarodne nogometne zveze, João Havelange v svoji ražkošni pisarni na aveniji Rio Branco v Riu de Janeiru.

Povečanjem števila udeleženk iz 16 najprej na 24, kasneje na 32 držav je omogočilo uvrščanje na svetovna prvenstva tudi manjšim državam. Sloveniji, z dvema milijonoma prebivalce, je podvig  v desetletju uspel že dvakrat.  

Slovenija ima toliko prebivalcev kot ena četrt Ria. Zato je preboj na svetovna prvenstva še toliko bolj razveseljiv. Nastop na dveh mundialih dokazuje, da se je mlada država prilagodila  zahtevam modernega nogometa. Je tudi znak, da ima dobro vodstvo in dobre nogometaše. Zato ji moram iskreno čestitati in zaželeti vso srečo v Južni Afriki.

Brazilci ste z mislimi na obeh velikih dogodkih: na svetovnem prvenstvu 2014 in olimpijskih igrah 2016. Za Mehiko in Nemčijo je Brazilija tretja država, ki bo v dveh letih gostila največja športna dogodka.

To sta zelo pomembna dogodka ne samo za Rio de Janeiro temveč za vso državo. Svetovno prvenstvo bo v 12 mestih, dve leti pozneje olimpijske igre v tem mestu. Zelo sem miren, ker sem prepričan, da bomo izpolnili vse obljube in  obveznosti, ki smo si jih zadali. Oba dogodka bosta ostala zapisana v zgodovini športa.

Promet po Riu je kaotičen. Vožnja s taksijem do stadiona Maracana je pred finalom pokala Sudamericana namesto dvajsetih minut trajala uro in dvajset. Maracana bodo naslednje leto zaprli in ga popolnoma prenovili. Vi ste podpirali drugačno različico.

Nogomet je strast in vsaka strast prinaša tudi težave. Promet je ob takšnih dogodkih vedno kompliciran. Verjamem, da bo izbrana rešitev delovala uspešno, čeprav sem prepričan, da smo imeli boljše. Ko sem predlagal rušenje stadiona Maracana in zgradbo novega, modernejšega objekta na drugem mestu, bi me kmalu pojedli. Izpadel sem kot sovražnik legendarnega prizorišča. Daleč od tega. Tribune bodo lahko uredili, promet težje. Dostop z avtomobili je mogoč po eni sami aveniji v klanec iz trga da Bandeira. Povečati število parkirišč bo vse prej kot enostavno, saj je zelo malo prostora. Tudi stranišč ni dovolj. V debati so močno prisotna čustva in tradicija. Kakšna tradicija, če smo vse pomembne tekme izgubili. Na otvoritveni  je reprezentanca Sao Paula premagala izbrano vrsto Ria de Janeira s 3 : 2, svetovno prvenstvo 1950 pa so osvojili Urugvajci (Ekvadorski klub LDU je letos in lansko leto dvakrat spravil na kolena legendarni Fluminense in mu odvzel pokala Libertadores in Sudamericana op.p.). Maracana je bil zgrajen za 200 tisoč gledalcev, kapaciteto so zmanjšali naprej na 100 tisoč potem na 80 tisoč.  Leta 1950 je imel Rio 2 milijona prebivalcev, danes jih ima dobrih 6. Razlika ni 500 tisoč ampak 4 milijoni. Moramo biti realisti. Svet napreduje, se razvija. Včasih sem stanoval v hiši, danes živim v stanovanju. Če bi vsi stanovali v hišah bi bilo bivanje v našem mestu nemogoče.  

havelange_3_400_02

Pri 93-letih, Havelange plava vsako jutro 1.200 metrov, potem pa se odpravi v pisarno in dela de petih popoldne.


Se zgledujete po izkušnjah iz prejšnjih svetovnih prvenstev?

V ZDA so bile tekme na velikih stadionih. Nikoli nisem imel nobene težave za prihod in odhod. V Franciji so finale odigrali na stadionu St Denis, ki sprejema 80 tisoč gledalcev. Francoski predsednik Jacques Chirac me je 28. januarja 1998 povabil na otvoritveno srečanje med Francijo in Španijo. Sedel sem ob njem, na drugi stran je bil takratni španski premier José María Aznar. Po koncu tekme smo se umaknili v sosednje prostore. Ko smo prišli do dvigala sem se obrnil in opazil da je stadion prazen. Zakaj? Zelo blizu imajo metro, vlak, avtobus in 12 tisoč parkirišč. V Nemčiji sem bil na vseh prizoriščih in nisem opazil težav. Gledalci so se pripeljali z avtobusom, izstopili in avtobus je odšel, enako se je dogajalo s taksiji. Povsod je bil dovolj prostora za parkiranje, če me spomin ne vara, med 6 in 7 tisoč mest. Poglejte, kaj se je zgodilo z Wembleyem. Sprejemal je več kot 100 tisoč ljudi, imel ogromno tradicijo. Vseeno so ga porušili in zgradili sodobni objekt.

Zagotovo je bil vaš  vpliv odločilen, da je Brazilija v kratkem času dobila najodmevnejša svetovna športna dogodka.

Pri svetovnem prvenstvu je bila moja vloga bolj čustvena kot efektivna. Močno sem navijal, da bi med sedeže tekmovanja izbrali dve zvezni glavni mesti: Cuiabá in Manaos. Tako veliki dogodek je odlična priložnost da obiskovalci odkrijejo naravne lepote naše države. Bolj nas poznajo, bolj nas bodo spoštovali. Cuiabá, v zvezni državi Matto Grosso ponuja Pantanal, največje  mokrišče s sladko vodo na svetu, zaščiten od Unesca. Manaos, glavno mesto zvezne države Amazonas je uvod v neverjetno amazonsko rastlinstvo in favno.

V Koebenhavnu ste sedeli zelo blizu predsednika Luiza

Inácia Lula da Silva. V živo ste doživeli izvolitev vašega rojstnega mesta za prve olimpijske igre v Južni Ameriki. Pravijo, da ste pred tem napisali veliko pisem.

Kandidirali smo za olimpijske igre 2004 in 2012, a so bili drugi prepričljivejši. Tokrat smo uspeli. Predsednik brazilskega olimpijskega komiteja Carlos Arthur Nuzman in sodelavci so  se resnično izkazali. Že 46 let sem član  mednarodnega olimpijskega komiteja.  Izvolili so me leta 1963 v Baden-Badnu. Od 106 članov MOK-a jih je na kongresu v Koebenhavnu imelo pravico do glasovanja 97. Predsednik Jacques Rogge ni volil, prav tako ne izključen južnokorejski predstavnik. Sedem članov iz držav kandidatk, po dva iz Brazilije, Japonske, ZDA in Španec tudi ni smelo izraziti svoje volje. Toliko let sem že v olimpijskem komiteju, vse poznam in se z njimi družim. Odločil sem se, da vsakemu napišem osebno pismo. Prejel sem 30 odgovorov, kar je zadovoljiv odstotek. Dvaindvajset jih je zagotovilo, da bodo volili za našo kandidaturo, osem pa, da mi bodo odgovorili na Danskem. Ob mojem prihodu so se še drugi približali in mi povedali svoje mnenje. Zelo pozitivno je med kongresniki odmevalo moje vabilo, da se mi olimpijska družina leta 2016 v pridruži na praznovanju stotega rojstnega dneva. Vsi navzoči so vstali in ploskali. Obdalo me je notranje zadovoljstvo. Imel sem občutek, da se je vse skupaj izplačalo.

Vsekakor nisem zmagal jaz. Nobena država ni imela v danski prestolnici toliko ključnih predstavnikov oblasti. Poleg predsednika države so se tam mudili guverner zvezne države Rio de Janeiro Sergio Cabral, mestni župan Eduardo Paes in predsednik brazilske osrednje banke Henrique Meirelles. Vsi so predstavili projekt Ria de Janeira v angleščini. Film o Riu de Janeiru je bil odličen in je očaral navzoče. Izvolitev je bila sad trdega dela. Nekateri so očitali, da je šlo za predstavitev preveč denarja. Vlade vlagajo v toliko stvari, naj vlagajo še v šport. Dobro organizirano svetovno prvenstvo in olimpijske igre so kot snežna kepa, ki raste za vedno.

Predsednik Lula se je zelo pohvalno izrazil o vas.

Nikoli se nisem ukvarjal s politiko. Zato ne bom govoril o tem, ali je Luiz Inácio Lula da Silva dober oziroma slab predsednik. Sem Brazilec, v svoji državi živim dobro in nimam političnih pripomb. Zato lahko mirno rečem, da še nisem videl  predsednika, ki bi toliko prispeval k brazilskemu športu. V Koebenhavnu se je mudil kar štiri dni, več kot ostali predsedniki. Sprejel je vseh 38 ljudi, ki so izrazili željo, da se srečajo z njim. Prosil me je: Havelange, ostanite blizu.

Pravite, da je med tistimi, ki imajo na olimpijskem kongresu pravico do glasu, razmerje po celinah nepravično.

Od 107 članov je 48 Evropejcev. Ne zdi se mi prav, da ostaja skoraj polovica glasov v Evropi, ostali pa so namenjeni kar štirim celinam. V Mednarodni nogometni zvezi sem ta nesorazmerja odpravil. Izvršilni odbor je pred mojim prihodom sestavljalo 15 članov, 12 Evropejcev in po eden iz Amerike, Azije in Afrike. Jaz sem ga razširil na 25 izvoljenih članov: 8 iz Evrope, 4 iz Afrike, 4 iz Azije, 6 iz obeh Amerik, dva iz Oceanije, skupaj 24, plus predsednika: 25. 

havelange_4_400_01

Svetovno prvenstvo bo v dvanajstih mestih, olimpijske igre samo v Riu de Janeiru. Katere so prednostne naloge?

Uresničiti moramo zahteve, ki so enake za vsa mesta organizatorja iger. Za prihod delegacij je potrebno sodobno letališče. Na tem se že dela.  Treba je poskrbeti za promet, varnost, hotele in naprave za 28 olimpijskih športov. V Rio bo prišlo 50 tisoč ljudi. Za ustrezen sprejem takšne množice potrebujemo 40 tisoč sob. Državna, zvezna in občinska vlada so se že zedinili v načrtih. Imamo pa tudi besedo predsednika osrednje brazilske banke, ki je obljubil denar. Prepričan sem, kot je rekel brazilski predsednik, da olimpijskim igram ne bo manjkalo nič.

Brazilija bo v Južni Afriki igrala s Severno Korejo, Slonokoščeno obalo in Portugalsko. Ste zadovoljni z nasprotniki?

O nasprotnikih nisem razmišljal. Kdor zaupa v moštvo se ne ukvarjati s takšnimi zadevami.  Ko začnete oklevati, dvomite. Nogomet je tako privlačen ravno zaradi tega, ker je tako nepredvidljiv. Ko bi vedeli, kdo bo prvak, se navijači nebi tepli za vstopnice.

Prav zaradi nepredvidljivosti se v nogometu navijači tako veselijo zmag in so popolnoma na tleh ob bolečih porazih.

Je edini šport pri katerem bi fanatik dal tudi življenje, da bi lahko zamenjal izid. Zveni grozno, a je tako. Zaradi tega zahteva nogomet pravilno usmeritev, organizacijo in upravo. 

Prvo svetovno prvenstvo pod vašim predsedstvom je bilo leta 1978 v Argentini. Še danes razdvaja svetovno in domačo javnost. Kritiki pravijo, da je argentinska reprezentanca služila vojaškemu režimu, zagovorniki pa, da je bil kljub hudim časom vseeno nogometni praznik.

Najprej naj pojasnim, da je bilo leta 1974, ko sem prišel na mesto predsednika Fife, svetovno prvenstvo Argentini že dodeljeno. Fifa se nima pravice vmešavati v notranje politične zadeve. Spoštoval sem to, kar je odločil kongres. Če bi hotel kaj spremeniti bi ga moral ponovno sklicati. Sam menim, da je bilo argentinsko svetovno prvenstvo zelo dobro organizirano. Voditelji so prišli na oblast dve leti in pol pred prvenstvom. Stadioni, organizacija, komunikacije, vse je delovalo brezhibno. Zgradili so zelo moderno televizijsko središče. Svetovno prvenstvo je bilo v Argentini zelo uspešno.  

Šestnajstega julija 1950 so Urugvajci na Maracanaju Braziliji zadali največji poraz v zgodovini. Ko je bilo vse pripravljeno za veliki karneval so svetovni pokal odnesli domov. Edinkrat v zgodovini svetovnih prvenstev ni bilo finala, saj so štiri reprezentance odigrale končnico vse proti vsem na točke. Brazilija je po dveh zmagah proti Urugvaju potrebovala le remi. Ste bili na stadionu?

Na tekmo sem prišel iz Sao Paula, kjer sem bil takrat v službi. Na odločilni tekmi proti Urugvaju je Braziliji zadostoval remi, a so se Svetlomodri zbrali, po preobratu presenetljivo zmagali z 2 : 1 in bili svetovni prvaki. Kot si lahko predstavljate, sem iz stadiona odšel zelo potrt. Kot vse sonarodnjake me je poraz močno zaznamoval. Svaku, možu ženine sestre, ki me je po tekmi peljal na letališče sem rekel: »Če bom kdaj predsednik brazilske športne zveze, bom državi prinesel svetovni naslov.« Obljubo sem izpolnil kar trikrat, 1958, 1962 in 1970.

havelange_rous_400

Toda vse kaže, da je po tistem porazu rana še vedno odprta in se prenaša iz generacije v generacijo.

Izguba naslova leta 1950 je zadala Brazilcem veliko bolečino. V težkih povojnih časih smo zgradili velikanski stadion. Takrat je bil to izjemen podvig. Več kot 200 tisoč gledalcev je še danes največje občinstvo vseh časov na eni tekmi. Imeli smo zelo dobro moštvo, a so se Urugvajci bolje znašli in slavili. Športno smo jih zaploskali. Kljub globoki žalosti, smo se pobrali, veliko delali in dosegli pet svetovnih naslovov.

Prvega je brazilska reprezentanca osvojila na Švedskem leta 1958. Takrat ste v reprezentanco uvedli kar nekaj revolucionarnih potez: psihologa in zobozdravnika, ki naj bi nogometašem izpulil kar 62 zob.

Ne samo psihologa in zobozdravnika, tudi pedikerja. Noga je najpomembnejše delavno sredstvo nogometašev in mora biti brezhibno negovana. Gospod Gaeda, ki je potem ostal moj osebni pediker, je imel veliko dela z žulji in zaraščenimi nohti.

Njegovo delo nikoli ni bilo dovolj cenjeno. Za uvedbo teh novosti sem prejel ogromno kritik. Govorili so, da je brazilska reprezentanca moštvo travestitov. Potem so me vsi posnemali. Psiholog, zobozdravnik in pediker so bili tako pomembni kot selektor, kondicijski trener in vsaki od ostalih članov odprave. Brazilska reprezentanca je bila na Švedskem ocenjena kot najbolje pripravljena znotraj in zunaj igrišč. Sam nisem odpotoval na Švedsko in sem uspeh praznoval doma. Po prvenstvu pa sem zaradi izmučenosti 14 dni preživel v bolnišnici.

Veliko se je govorilo o pritisku najvplivnejših takratnih reprezentantov Niltona Santosa, Didíja in kapetana Bellinija nad selektorjem Feolo, da je na odločilnem srečanju za napredovanje v četrtfinale proti Sovjetski zvezi v prvo enajsterico vključil Garrincha in Peléja.

Novinarji imajo pravico pisati, kar se jim zdi. Tehnično vodstvo reprezentance je bilo eno najsposobnejših tistega časa, selektor Vicente Feola tudi. Garrincha in Pelé sta igrala samo zato, ker so to odločil gospod Feola in njegovi pomočniki.

Ste se na vodilnih položajih ravnali po kakšnih posebnih pravilih?

Ob tako veliki odgovornosti sem moral biti pogostokrat zelo odločen. Množice sem vedno zelo spoštoval. Nepredvidljive so in nikoli ne veš, kako bodo reagirale. Nekoč sem ob mednarodni tekmi gostil brazilskega predsednika Juscelina Kubitscheka. Ko je hotel vstopiti v častno ložo, sem mu rekel da bo to storil samo potem, ko bosta na igrišču obe enajsterici. »Sem predsednik države«, je odvrnil. »Če pridete v ložo in vas navijači sprejmejo z žvižgi, me ne boste nikoli pozabili, če se takšne reakcije zgodijo, ko so na prizorišču nogometaši potem nihče ne ve komu so namenjene,« sem ga prepričal. Še enkrat sem ga moral zaustaviti, ko je hotel stopiti na zelenico na dvigovanje zastav. Sam sem imel slabe izkušnje. Enkrat so me v mestu Belem do Para pregovorili, da sem pred tekmo izvedel začetni udarec. Ko sem se vračal v ložo sem v prsi dobil gnilo pomarančo. Od takrat nisem več stopil na igrišče. Nogometaši so po pokale, kolajne in priznanja vedno prihajali v ložo.

Leta 1966 se je iz Anglije brazilska izbrana vrsta domov vrnila že po prvem krogu. Kateri so bili vzroki za neuspeh?

Kdo je bil takrat predsednik Fife?

Stanley Rous.

Katere narodnosti je bil?

Anglež.

Zelo dobro. Brazilija je tedaj v skupini C igrala proti Bolgariji, Madžarski in Portugalski. Od devetih sodnikov teh srečanj, treh glavnih in šest stranskih je bilo šest Angležev in trije Nemci. Se vam ne zdi čudno? Peléja so tepli po želji, tako da je proti Portugalcem, ko še ni bilo menjav, večino tekme šepal po desnem boku. Reprezentanca je izpadla v prvem krogu. V četrtfinalih je tekmo med Anglijo in Argentino sodil Nemec, tisto med ZR Nemčijo in Urugvajem pa Anglež. 

Kaj se je zgodilo z Joaom Saldanha, ki je sestavil in vodil enajsterico v kvalifikacijah  za svetovno prvenstvo 1970, dva tedna pred začetkom tekmovanja pa je moral zapustiti selektorski stolček?

Saldanho je predlagal takratni šef reprezentance Paulo Machado de Carvalho. Po predstavitvi sem mu rekel: Potrjujem ga samo za to, ker si me ti prosil. Saldanha je odličen novinar, ni pa trener. In tako se je izkazalo. Morali smo ga zamenjati. Prišel Mario Lobo Zagallo in dosegli smo tretji svetovni naslov.

Torej razlogi niso bili politični? Saldanha je bil namreč zagrizen komunist, Brazilijo pa je vodila vojaška vlada.

Sploh ne. Mi se nismo vmešavali v politiko. Vsi so lahko podajali svoje mnenje, izvršni odbor pa je odločal.

Na svetovnem prvenstvu 1986 v Mehiki so se nekateri nogometaši glasno pritoževali zaradi začetka tekem opoldne, ko je sonce navpično padalo na zelenice in udarjalo v njihove glave. »Medtem, ko se mi kuhamo na terenu, gospodje uživajo v klimatiziranih ložah,« je bilo slišati.

Edina loža s klimo je bila tista na stadionu Azteca, pa še to so uporabljali večkrat privatno kot uradno. Na ostalih stadionih smo se tudi mi potili. Vsem je bilo vroče. Urnike in pogoje za tekme svetovnih prvenstev udeleženci poznajo veliko prej in imajo dovolj časa, da se pripravijo.

Katera je bila najboljša od brazilskih reprezentanc, ki so osvojile svetovno prvenstvo?

Carlos Alberto Parreira - na svetovnem prvenstvu bo vodil Južno Afriko - je bil kondicijski trener brazilske reprezentance, ki je osvojila svetovni naslov 1970 in selektor svetovnih prvakov iz leta 1994. Po mundialu v ZDA sem ga vprašal, katera od obeh reprezentanc je bila boljša. »Tista iz leta 1970, če bi imela hitrost te iz leta 1994,« je odgovoril.
Ostali intervjuji:

- WEMBLEY: NOVA IN STARA NOGOMETNA KATEDRALA
- PELÉ: DRUGI MUNDIAL BREZ NJEGA.
- VARALLO: ZADNJI HEROJ PRVEGA MUNDIALA
- GERSON: V MEHIKI 1970 SMO BILI PRAVA EKIPA
- SOUZA FERREIRA: ZGODOVINSKI GOL INŽENIRJA
- MAZURKIEWICZ: PO TAKTIH MAZURKE
- RATTIN: MOŽ ZARADI KATEREGA SO NASTALI KARTONI
- GHIGGIA: MARACANO SMO UTIŠALI FRANK SINATRA, JANEZ PAVEL II IN JAZ
Viri | O Avtorju

vsebina Juan Vasle, Produkcija: Spletne resitve Sloway